Orosz Ákos

Orosz Ákos

Orosz Ákos a fiatal 30-as színészgeneráció egyik legismertebb és legkiemelkedőbb tagja. Színpadi jelenléte, energiája, dinamizmusa mindig magával ragadóan erős. Azon kevés színészek egyike, akinek a független színház és a kőszínházi világ egyaránt otthona. A Vígszínház társulatának állandó tagja, többek közt a Hamletben, a Bűn és Bűnhődésben, A vágy villamosában játszik fontos szerepet. Számos sikerfilm – így a Made in Hungária, a #sohavégetnemérős vagy éppen a Saul fia – színésze.

Oneletrajz

Orosz Ákos 2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor osztályában. Ezt követően lett a Maladype Színház vezető színésze. Olyan felejthetetlen előadások és címszerepek fűződnek a nevéhez mint a Leonce és Léna, a Woyzeck, az Übü király, a Platonov, a Figaro házassága és a Don Juan.

2015-ben szerződött a Vígszínház társulatához, ahol jelenleg a Bűn és bűnhődés főszerepében, A vágy villamosában, a Szentivánéji álomban, A velencei kalmárban és a Hamletben látható. 2013 óta játssza Gérecz Attila élete és művei alapján készült, A szökés c. monodrámát. Továbbá látható az Átrium Film-Színház Makbettjében és a Sirályban, a MU Színház karamazovjában, valamint a Spirit Színház Tóték előadásában.

2018-ban került színpadra első rendezése, a Homokember, melynek szövegkönyvét és látványos, vetített díszletét társalkotóként is jegyzi.

Nemzetközi fesztiválok és workshopok állandó résztvevője. Az Egyesült Államoktól és Ázsiától kezdve, Európa majd minden országán át, a magyarországi fesztiválokat is beleértve, megfordult az összes jelentős szakmai helyszínen.

Közel 20 filmben láthatta már a közönség, olyan sikeres alkotásokban mint például a Made in Hungária, az Isteni műszak, a #Sohavégetnemérős vagy a Saul fia. Karakteres hangját megannyi szinkron szerep és narrációs munka kapcsán ismerhetjük.

Zenei projektjei mindig kiemelt helyet töltöttek be önálló szakmai megmutatkozásaiban. Alapítótagja a Ká Blues Band, az Aszittem és a Karamazov zenekaroknak. Számos szóló dal, dalszöveg, novella, vers írója, megzenésítője, zeneszerzője. Játszik szájharmonikán, gitáron és különböző ütőhangszereken.

Díjak
Hegedűs Gyula-emlékgyűrű (2018)
Magyar Filmdíj – Közönségdíj (2017) – #sohavégetnemérős

Budapest Főváros XVI. kerületének ifjú tehetsége (2016)

FIAT – Nemzetközi Színházi Fesztivál, Podgorica, Fődíj (2014) – Übü király
Junior Prima díj (2012)
Színikritikusok díja – A legígéretesebb pályakezdőnek (2011)
Soós Imre-díj (2011)
INFANT Fesztivál, Újvidék: Fődíj (2010) – Tojáséj
Aranylemez (2009) – Made In Hungária
Nemzetközi Színművészeti Egyetemek Fesztiválja, Varsó: Fődíj (2007) – Novemberi éj
Magyar Kisfilm Fesztivál: Fődíj (2007) – Vehiculum

Letölthető részletes önéletrajz
Letölthető méretek